La Gessera
El jaciment protohistòric de la Gessera es troba situat sobre un turó força escarpat a uns 415 m d’alçada dominant el riu Algars, just sobre la línia divisòria actual entre la Terra Alta i la comarca aragonesa del Matarranya.
La Gessera ha estat un dels espais paradigmàtics de l’arqueologia catalana en tant que l’any 1914 l'Institut d’Estudis Catalans hi va efectuar una intervenció arqueològica sota la direcció de Pere Bosch Gimpera, convertint-se en un dels primers espais arqueològics, juntament amb Empúries, en ser excavats amb una metodologia moderna.
100 anys després, la Universitat Rovira i Virgili va realitzar nous treballs al jaciment per determinar la seva funcionalitat i cronologia exactes, fet que va permetre precisar l’existència de dues fases d’ocupació: una primera entre finals del segle VII aC i mitjans del VI aC, en que l’assentament funcionaria com una residència fortificada, seu d’un grup familiar que exerciria el seu poder al territori, i una segona, datada entre mitjans del segle VI aC i finals del V aC, en que el jaciment es va convertir en un espai associat a la ritualitat i les creences. Ara el jaciment és fàcilment accessible i està rehabilitat.